חברי משקפת יקרים.
לכבוד היובל לאיחוד העיר ירושלים, ולכבוד יום הולדתה ה70 של מדינת ישראל שהעיר ירושלים היא בירתה, אנחנו שמחים לפתוח אתכם בלוג חדש בו אנחנו נחפש את המקומות בתנ"ך בהם מסופר על העיר ירושלים.
כמה עובדות ראשוניות שכדאי לדעת על ירושלים והתנ"ך.
בתנ"ך שלושה סוגי ספרים :
ספרי התורה, ספרי הנביאים וספרי הכתובים.
ספר התורה נמסר על ידי משה רבינו בנבואה מפי ה' בשנת 2448 לבריאת העולם (לפי המנין מבריאת העולם שכתוב בתורה, לפי ספירת הנוצרים זה יוצא בשנת 1313- ), ובו חמישה ספרים הנקראים חומשים – חומש בראשית, שמות, ויקרא, במדבר ודברים.
בתורה,
בחומש בראשית נכתבו דברי ימי האנושות מבריאת העולם ועד ימי אברם, ומימיו של אברם, ששמו שונה לאברהם, לימי צאצאיו – יצחק, יעקב ושנים עשר בניו, מיום שנולדו בארץ ישראל ועד היום בו ירדו למצרים, כמשפחה בת 70 נפשות.
בחומש שמות, התורה עוקבת אחר בני יעקב, ההופכים שם לעם – בני ישראל. בני ישראל משועבדים על ידי המצרים והתורה מספרת על הוצאתם ממצרים על ידי ה' בניסים עצומים ובהנהגתו של משה.
בהמשך חומש שמות ועד סוף חומש דברים התורה מלווה את בני ישראל במסעם הארוך במדבר ומעבירה להם מערכת מורכבת של הוראות, בתחומי החיים הציבוריים והפרטים. התורה מסתיימת בכך שבני ישראל עומדים להיכנס לארץ ישראל על מנת לכבוש אותה, ומשה המנהיג הדגול נפטר במדבר.
ספרי הנביאים והכתובים מתארים את כיבושה של ארץ ישראל בידי בני ישראל בהנהגתו של יהושע בן נון, ואת שאר האירועים ההיסטוריים שחווה העם היהודי במהלך קיומו כעם בארץ אבותיו: תקופת השופטים, מלכותו של שאול ודוד ושושלת המלכים של בית דוד ומלכי ישראל.
כמו כן כתוב בספרי הנביאים דברי מוסר הבאים להזהיר את בני ישראל מכך שהוא זונח את התורה ואת המצוות הכתובות בה, ומהתוצאות למעשיו.
בספרי הכתובים נכתבו נבואות ופרקי שירה המיועדות גם לימינו.
מבחינת הזמנים, ספרי הנביאים והכתובים נכתבו מזמן כניסת עם ישראל לארץ, בימי הנהגתו של יהושוע בן נון שנת 2488 לבריאת העולם (1273- לספ'), ועד תחילת ימי בית שני בשנת 3408 לבריאת העולם (516- לספ').
בפוסטים האלה אנחנו נעקוב אחרי הכרונולוגיה ההיסטורית של ספרי התנ"ך, נדלה משם את האיזכורים המרומזים והמפורשים לעיר ירושלים, ומתוכם נלמד על ההסטוריה של העם היהודי, ועל ההיסטוריה של העיר הייחודית הזו.
ירושלים מוזכרת בתנ"ך 641 פעמים (אופס, נראה שזה הולך להיות ארוך…).
ברוב האיזכורים בכתיב חסר – ירושלם. כידוע, 70 שמות יש לירושלים (כגון: ציון, מוריה, עיר דוד ועוד), ואם נכניס גם אותם לחישוב נגיע לכ 850 איזכורים…
בתורה עצמה, ירושלים נזכרת בשמותיה האחרים או ברמז.
ירושלים נבנתה כעיר יהודית על ידי המלך דוד, בן לשבט יהודה. העיר נכבשה בידי דוד ואנשיו בשנת 2892 לבריאת העולם (993- לספ') והוא מלך בה 33 שנים. כשדוד מלך בירושלים, הוא הביא לשם את ארון ברית ה' לאחר שנלקח בידי פלישתים ואוחסן בבית אבינדב בגבעה .
דוד רצה לבנות את בית המקדש,
"וַיֹּאמֶר הַמֶּלֶךְ אֶל נָתָן הַנָּבִיא: רְאֵה נָא, אָנֹכִי יוֹשֵׁב בְּבֵית אֲרָזִים, וַאֲרוֹן הָאֱלֹקים, יֹשֵׁב בְּתוֹךְ הַיְרִיעָה?" (שמואל ב ז)
ה' ענה לדוד שזו תהיה משימתו של בנו שלמה.
ההיסטוריה של העיר ירושלים ממשיכה מימי התנ"ך ועד ימינו. בכל שנות קיומה, חיו בה יהודים והוסיפו ללמוד את התנ"ך ולשמור על החוקים והמצוות הכתובים בו.
אנחנו מזמינים אתכם להשתתף במסע המרתק הזה!
מוזמנים לשתף את הפוסט!
ראשי קבוצות המעוניינים לקבל פרטים אודות סיורים ו #נופש_עם_תוכן דרך משקפת,
מוזמנים להתקשר 945 700 700 1